keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Harmaata Valoa

Siis tällanen kirja päivitys. Ostin tän kirjan joskus loman lopuilla ja lukasin sitte saman tien. Oli hyvä ja mielenkiintoinen. Hintansa väärti, vaikka pulitinkin kokonaaset 30 euroo. Kirjat on riistoa... Ainakin kovakantiset. :)

Kirjailija on siis Ruta Sepetys. Kirjan nimi Harmaata Valoa. Kirjan tapahtumat on fiktiota, mut perustuu todellisiin tapahtumiin.

Kirja kertoo miten Venäjä (silloinen Neuvostoliitto) valtaa Baltian maat (Viro, Latvia, Liettua) toisen maailmansodan aikaan itselleen ns. "puskurivyöhykkeeksi" itsensä ja Saksan väliin. Baltian maiden ihmisiä kohdellaan alempiarvoisina ja ihmisiä joita väitetään fasisti- ja saksalaismieleisiksi rangaistaan ankarasti. Neuvostoliiton salaisenpoliisin jäsenet hakevat kirjan päähenkilö Linan, 15, ja hänen äitinsä ja pikkuveljensä kuorma-autoon illalla 1941.
Ihmiset kärrätään rautatieasemalle, jossa heidät jaetaan eläinten kuljetukseen tarkoitettuihin junavaunuihin. Sitten heidän matkansa kohti Siperian kaukaisimpia rannikoita alkaa. Matka kuluu hitaasti, todella huonoissa oloissa. Matkustusseurana on muiden ihmisten lisäksi täit, kuolleita ruumiita, lika, nälkä, kylmyys ja pelko. Ihmiset viedään eri työleireille tai myydään muiden ihmisten orjiksi. Stalinin ainut tavoite on päästä eroon näistä ihmisistä.
Linan kohtalana on joutua miltein autioon paikkaan, Napapiirin alueelle Siperiassa. Hänen äitinsä ja veljensä joutuvat samalle työleirille, mutta olot ovat huonot ja Siperian talvi kylmä eikä ihmisille anneta lämpimiä vaatteita tai puita tulta varten. He ovat itse joutuneet kasaamaan pienet hökkelit mudasta, oksista, uppotukeista ja kivistä. Ruokaa saadaan minimaalisen vähän ja kuolleita tulee lisää joka päivä.

Kirja on hyvä, itse tykkäsin paljon ja suorastaan ahmin koko kirjan parissa päivässä. Suosittelen kaikille jotka pitävät jännityksestä ja historiasta. Kirjassa on myös ripaus romantiikkaa ja ihmismielen outoa psykologiaa. :)
Paljastuksena voin sanoa, että Lina kyllä selviää hengissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti